MOOISTE REISERVARINGEN

Een top-10.

HOMEBLOGONZE MOOISTE REISERVARINGEN

Sinds 1996, toen we voor het eerst naar de andere kant van de wereld vlogen, heeft de reismicrobe ons echt te pakken. Sindsdien maakten we 70 reizen en bezochten we 36 landen. Heel wat om op terug te blikken. Maak kennis met onze mooiste reiservaringen.

#1 DE BERGGORILLA'S IN OEGANDA


 
De trektocht naar en de ontmoeting met de berggorilla’s in Oeganda is één van, zo niet dé meest onvergetelijk reiservaring. We verbleven een dik uur bij de familie berggorilla’s, die naast de zilverrug een tiental volwassen dieren telt. Er zijn ook zeven babygorilla's, die guitig van tak tot tak, van liaan tot liaan zwieren. De diertjes plagen hun oudere broers en zussen. De zilverrug dicteert duidelijk de wet. Luid op de borst roffelend stuift hij weg. De andere gorilla's volgen gezwind, wij veel minder. De gidsen banen ons opnieuw een weg naar de dieren. Verbaasd en in volle bewondering aanschouwen we de speelse jonge dieren en de bedaarde, riet kauwende oudere mannetjes en vrouwtjes. Het uur dat we bij de gorilla's verblijven, flitst voorbij, net als alle fototoestellen, waarmee we honderden plaatjes schieten. Een onvergetelijke ervaring.
Ook de weg naar de berggorilla’s was spectaculair. We wandelen via steile en slingerende paadjes, voorbij armtierige hutten. Kinderen lachen ons toe en begroeten ons vriendelijk. De gidsen hakken ons een weg door de dichte begroeiing van het Impenetrable Forest (het ondoordringbare woud). Na een laatste afdaling zien we voor het eerst berggorilla's in het wild.

#2 HET MAGISCHE MACHU PICCHU IN PERU


 
We bezochten Machu Picchu 100 jaar nadat de Amerikaanse universiteitsleraar Hiram Bingham eerder bij toeval de ‘verloren stad’ ontdekte. We beklimmen de laatste heuvel en we vergapen ons aan de kunstwerken van de Inca-architecten. De stad schittert in de zon. Vierhonderd jaar geleden werd Machu Picchu verlaten door de Inca’s. De reden blijft een raadsel. Alvast niet omwille van de Spaanse conquistadores. Die hebben het heiligdom nooit ontdekt, ingesloten als het lag tussen de Andeskolossen.
De volgende ochtend keren we weer, in het holst van de nacht, om de zon boven Machu Picchu te zien opkomen. Wolkenslierten omarmen het heiligdom. Nevel onttrekt ons het zicht op de site. De zon is niet krachtig genoeg om de grijze wolken te doorbreken. Maar ook dan is Machu Picchu hemels, een once‐in-lifetime ervaring.

#3 DE INDRUKWEKKENDE TAJ MAHAL IN INDIA


 
We bezochten de Taj Mahal in de late namiddag en de vroege ochtend. ’s Morgens maken we de zonsopgang mee. De opgaande zon verandert de kleur van het statige mausoleum van minuut tot minuut. De Taj werd gebouwd in opdracht van Mughalkeizer Shah Jahan, als nagedachtenis voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal. We genieten van de rust en de sereniteit van dit witte marmeren mausoleum. In de behaaglijke temperatuur van de ochtend wandelen we naar de moskee en het gastenverblijf die de Taj flankeren. Het witte marmer is door de kristallen zeer hard en bestand tegen de tijd.
De dag voordien hadden we de Taj Mahal reeds van op het balkon van onze hotelkamer kunnen bewonderen. De magische aantrekkingskracht leidde ons onmiddellijk naar het prachtige mausoleum. Maar in de vroege avond was het nog steeds zeer warm. We waren dan ook blij dat we niet met honderden andere toeristen moesten aanschuiven om de zerk van de maharadja en zijn vrouw te bewonderen. Onze gids loodste ons gezwind langs de lange rij, gewapend met VIP-toegangskaartjes.

#4 SPANNENDE BERENSAFARI IN ALASKA


 
We vliegen we Cook Inlet, waar de piloot de kleine Cessna op het strand landt. Het is vloed en we hebben nog dik twee uur om vanop het strand op te stijgen. We trekken naar de riviermeander waar we de beren vanuit de lucht spotten. Een berin en twee welpen steken de rivier over. We maken een bocht rond het dennenbos en hopen de dieren tegen te komen. We zien de dieren aan de rand van het bos. De adrenaline jaagt door onze aderen, ons hart klopt tegen honderd per minuut. Een beer hijst zich twee en een halve meter boven het gras uit. We zijn gefascineerd door het kolossale dier, op amper vijftig meter van ons vandaan. De berin graast rustig verder zodat we op de eerste rij van een vertoning van National Geographic zitten, maar dan in het echt. Gewoon geweldig.

#5 GLIMLACHENDE BEELDEN IN CAMBODJA


 
Van het hele Angkor Wat-complex waren we het meest onder de indruk van Angkor Thom en de Bayontempel. Reeds bij het binnenrijden van de Grote Stad keken vier reuzengezichten boven de oude toegangspoort ons toe: koud, sereen glimlachend, ongenaakbaar, uitdagend. In de tempel vallen ons weer dezelfde uitdagende gezichten op, met halfgesloten ogen en een mysterieuze glimlach. Tweehonderd fascinerende gezichten, lukraak geplaatst op de 54 torens van het Bayon, een heiligdom dat Jayavarman in Angkor Thom liet bouwen. Overal zien we ook basreliëfs met scènes uit het dagelijkse leven. Het is verbazend hoe goed deze wonderlijke bouwwerken bewaard zijn gebleven, gevrijwaard van plunderaars en van de verschrikkelijke pletwals van de Khmer Rouge. De Baphuontempel met zijn liggende Boeddha, het Olifantenterras, het terras van de Leprakoning, ... Het is maar een greep uit al de pracht dat Angkor Thom te bieden heeft.

#6 HET SURREALISME VAN DEAD VLEI IN NAMIBIË


 
Vanop een hoge, donkeroranje duin krijgen een prachtig zicht op de Dead Vlei. De dode vallei is een opgedroogde zoutpan, bezaaid met versteende en donkere boomstronken die schril afsteken tegen een achtergrond van vaalgeel zand en vurige duinen. Wij zijn er vroeg in de ochtend. De duinen kleuren op dit vroege tijdstip van de dag feller dan anders. Een kunstenaar had in zijn verbeelding dit landschap niet mooier kunnen schilderen, Dali had het niet surrealistischer kunnen voorstellen. De hevige kleuren van het landschap en de grillige takken van de dode bomen in de woestijn nodigen ons gewoonweg uit om tientallen foto’s te schieten.

#7 BEKLIJVEND BEZOEK AAN AUSCHWITZ IN POLEN


 
Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen rond het Poolse stadje Oświęcim. We bezoeken eerst het concentratiekamp Auschwitz met gekende slogan Arbeit macht frei boven de toegangspoort. We zien de isoleercellen waar gevangenen niet konden zitten, laat staan slapen. De sfeer is bedrukt. De échte gruwel ervaren we in Auschwitz-Birkenau, een vernietigingskamp. Het is dit kamp waaraan de meeste mensen denken bij het horen van de naam Auschwitz. Joden werden vanuit alle hoeken van Europa naar hier gedeporteerd. Ouderen, zwakkeren, kinderen maakten geen kans tijdens de selectie en werden onmiddellijk vergast. Diegenen die gevangenen gezet werden, stierven veelal binnen de drie maanden van het zware werk, de ontbering en de leefomstandigheden in het kamp. Het is geen fraai beeld van de mensheid dat we hier voorgeschoteld krijgen. We wílden dit echter zien, om nooit te vergeten. Those who do not remember the past, are condemmed to repeat it.

#8 DE BETOVERENDE RIJSTTERRASSEN IN CHINA


 
De weg via Ping An naar de rijstterrassen van Longji was tijdens onze reis door China door een aardverschuiving ontoegankelijk. Alle toeristen moeten vanuit Longsheng via dezelfde smalle weg de rijstvelden bereiken. Hierdoor zijn er minder toeristen. Wij zijn de enige gasten van Li-An Lodge dat op een toplocatie ligt, hoog op een heuvelrug, midden in de rijstterrassen.
Na elke bocht zien we een adembenemend panorama. Tegen de steile bergwanden slingeren zich de rijstterrassen met gifgroene rijstplanten, rijstaren wiegen in de zachte wind. We maken een fantastische wandeling in een idyllisch landschap van glooiende rijstvelden, geplakt in terrassen tegen de steile bergflanken. We genieten van dit staaltje landbouwkunst, uitgewerkt met hard labeur door de lokale boeren.
Voor ons is het hét hoogtepunt van onze reis door China, de Verboden Stad in Beijing, de Grote Muur en het Terraccottaleger in Xian ten spijt.

#9 DE MYSTERIEUZE ULURU IN AUSTRALIË


 
Vanuit de Boeiing van Qantas die ons vanSydney naar Ayers Rock bracht, kunnen we de mysterieuze monoliet al bewonderen. s’ Avonds willen we de zonsondergang boven Uluru zien. De monoliet verkleurt op een half uur van fel oranje naar donkerrood. De hemel rond de heilige berg kleurt van diep- naar lichtblauw met een rode gloed. De volgende dag trokken we rond Ayers Rock. Ayers Rock heeft steile wanden die uit het woestijnzand de hoogte inschieten, op een kleine minder steile wand na. Via de Climb konden toeristen de berg beklimmen. Voor de Aborigines is de berg echter heilig en zij vragen om Uluru niet te beklimmen. Niettegenstaande de klim naar de top een zekere aantrekkingskracht uitstraalt, respecteerden wij de wil van de inheemse bevolking. Vanaf 22 november 2019 is het bij wet verboden om de monoliet te beklimmen.

#10 HET STATIGE HIMEJI-JO IN JAPAN


 
In Himeji bezoeken we het kasteel, bekend als de Witte Reiger. Het is meer dan 400 jaar oud en is nooit veroverd. Het is ook de bombardementen in WOII, aardbevingen en branden ongeschonden doorgekomen. De ligging is strategisch aan de westelijke toegang naar de voormalige hoofdstad Kyoto. In totaal bestaat het kasteel uit meer dan 80 gebouwen die met elkaar in verbinding staat langs poorten en paadjes. De restauraties aan de donjon, het hoofdgebouw, hebben jaren geduurd en zijn in 2015 afgewerkt. Het resultaat is prachtig en we beklimmen de donjon tot op de zesde verdieping. Het felle zonlicht laat het kasteel nog meer schitteren, de kerselaars nog mooier bloeien.

Dit is onze lijst met de 10 mooiste reiservaringen. We hadden echter nog even door kunnen gaan. We denken hierbij aan de vele onvoorspelbare safaris’s (in Afrika), de Close encounter met bultrugwalvissen in Plettenberg Bay (in Zuid-Afrika), onze wandeling door het gezellige Korcula (in Kroatië), de spectaculaire Vic Falls (in Zimbabwe), het heerlijke kuststadje Essaouira (in Marokko), duiken in de geschiedenis in Efeze (in Turkije), de fenomenale binnendelta van Okavango (in Botswana), de onwezenlijke, kristalblauwe ijsschotsen van Jokulsarlon (in IJsland), de onvergetelijke ballontocht over de Serengeti (in Tanzania) en de fenomenale kalkterrassen van Pamukkale (in Turkije). De lijst is eindeloos!
Hebben jullie nog tips voor ons? We horen ze graag.