STOCKHOLM

In het spoor van de Vikings.

HOMEEUROPAZWEDENSTOCKHOLM

Stockholm staat bekend als een van de meest gastvrije steden ter wereld. De eigentijdse, stedelijke aantrekkingskracht van Stockholm vormt een mooi evenwicht met de eeuwenoude geschiedenis en de nabijheid van de natuur. Stockholm ligt idyllisch verspreid over 14 eilanden in een archipel van de Baltische Zee. Waar je ook kijkt, je blik vindt altijd wel een stukje water.
Stockholm werd in 1252 officieel opgericht door de regent van Zweden, Birger Jarl. Tegen het einde van de 13e eeuw was Stockholm uitgegroeid tot de grootste stad van Zweden en diende het als het politieke centrum en de koninklijke residentie van het land. Als vooruitstrevende en innovatieve stad is Stockholm de thuisbasis van een groeiend centrum voor technologie-innovatie en een groot aantal start-ups met een dichtheid waar alleen Silicon Valley tegenop kan. Muziekstreamingbedrijf Spotify is slechts één van de voorbeelden met wereldwijde bekendheid uit de stad.

CRUISE OP BALTISCHE ZEEREISROUTE

Wij bezoeken Stockholm voor we aan boord gaan van onze cruise op de Baltische Zee. We varen naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Aan de andere kant van de Finse Golf bevindt zich Helsinki. Daarna brengen we een bezoek aan Riga en varen vervolgens naar Visby, de voormalige hanzestad van de Vikingen op het eiland Gotland, Na een bezoek aan Gdansk varen we naar Bornholm, eiland van Denemarken. Afsluiten doen we in Kopenhagen, de gezellige hoofdstad van Denemarken.

TOP-5 STOCKHOLM

  1. Terug in de tijd in Gamla Stan.
  2. Fietsen in het groene Djurgaarden.
  3. Fika in het bijzondere Rosendahls trädgådar.
  4. Geschiedenis opsnuiven in het Vasamuseum.
  5. Boottocht tussen de vele eilanden van Stockholm.

GAMLA STAN

We staan op het perron in het station van Stockholm. We wachten op Dominique en Erik. De dag voordien reden ze van Mortsel over Nederland, Duitsland en Denemarken naar het Zweedse Malmö. Na een deugddoende nachtrust doorkruisten ze zuidelijk Zweden met de trein om na vier en een half uur het station van Stockholm binnen te rijden. Wij vlogen met Brussels Airlines naar de Zweedse hoofdstad. De begroeting is hartelijk.
Na kennismaking met ons hotel trekken we naar de historische binnenstad. In Gamla Stan, wat in het Zweeds oude stad betekent, wandelen we langs het Zweedse parlement. Via pittoreske middeleeuwse straatjes bereiken we het oergezellige plein Stortorget dat omgeven wordt door kleurrijke huizen. De nauwe straten en stegen stralen een middeleeuwse aanblik uit. Al stammen de nauwe straten uit de middeleeuwen, de meeste huizen zijn jonger. Na een brand, die de helft van de stad verwoestte, werden de meeste huizen in steen heropgebouwd. Via Prästgatan bereiken we het majestueuze Koninklijk Paleis, waar de wachters worden afgelost. Vlak naast het Koninklijk Paleis staat de Grote Kerk. Oorspronkelijk uit de 14e eeuw maar vele keren verbouwd. Ook nu staat de kerk in de steigers. Toch is dit niet het oudste deel van de stad. De eerste bebouwing vond plaats op het eiland Helgändsholmen waar nu de parlementsgebouwen staan.
Het is druk in Stockholm en zoeken de rust van Skeppsholmen en Kastellholmen op, twee schiereilanden in het centrum van Stockholm. De zon priemt door het wolkendek. De eclipse torent boven Djurgaarden uit. Twaalf dubbele zitjes torenen metershoog boven de omgeving uit. Het is een attractie van het het permanente pretpark. Het zweet staat in onze handen bij alleen al de aanblik. In een andere attractie wordt een gondel tegen duizelingwekkende snelheid de hoogte in gekatapulteerd.

DJURGAARDEN

Stockholm is een fietsparadijs. We huren fietsen en trekken langs de kade van Östermalm naar Djurgaarden. Op dit groene eiland rijden we langs de oevers waar de Stockholmers hun bootjes te water laten. Veel Stockholmers ontvluchten hier de drukke binnenstad. De omgeving straalt rust uit, het is er gezellig vertoeven. In een klein haventje houden we halt voor een koffie of ander drankje. Op het einde van het eiland steken we de Lilla Sjötullsbrug over om een ommetje op het vasteland van Stockholm te maken. Terug op Djurgaarden rijden we langs het kanaal.
We houden halt voor een fika in Rosendals trädgårds. Een fika is de Zweedse koffiepauze die zoveel meer inhoudt dan alleen maar drinken. Het is een concept, een gemoedstoestand, een houding en een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur. Veel Zweden vinden het bijna essentieel om elke dag tijd vrij te maken voor fika. Wij trekken tijd uit voor een lunch en leuke babbel. Het is fijn vertoeven in de appelboomgaard, waar tafels en banken kriskras op het gras, tussen de bomen staan opgesteld.
We vervolgen onze fietstocht en passeren het ABBA-museum, gewijd aan de legendarische Zweedse popgroep, en het openluchtmuseum Skansen. Wij kiezen voor het Vasamuseum, waar een 17e-eeuwse driemaster het centrale onderwerp uitmaakt. De Vasa is het enige volledig intact gebleven zeventiende-eeuwse schip. We vergapen ons aan het machtig 70 meter lang schip. Drie masten die tien zeilen kon voeren, reiken tot in de nok van het museumdak, dik vijftig meter hoog. De Vasa zou met zijn 64 kanonnen een belangrijk onderdeel van de Zweedse oorlogsvloot uitmaken maar zonk al op zijn maidentrip, na nauwelijks duizend meter. Jarenlang lag het in de modder van de havengeul tot het in 1962 geborgen en gerestaureerd werd. Het Vasamuseum opende zijn poorten in 1990 en is het drukstbezochte museum in Scandinavië.

BOOTTOCHT

Om aan boord te gaan van onze cruise is een covidtest verplicht. We handelen deze formaliteit af alvorens we naar de haven wandelen. Een gulle zon nodigt ons uit voor een boottrapje in de haven van Stockholm. De stad ziet er vanop het water anders uit. Een driemaster trekt onze aandacht. De tocht voert ons langs de oevers van Djurgaarden en Beckholmenen tot aan de overkant van de haven. Le Champlain, ons cruiseschip voor de volgende dagen, ligt al aangemeerd aan de kade nabij Fotografiska, het museum va fotografie. We gaan aan wal en wandelen naar het fraaie cruiseschip, dat 180 passagiers kan herbergen. Later vernemen we dat er slecht 79 gasten aan boord zijn. Covid maar vooral het conflict tussen Rusland en Oekraïne hebben veel reizigers afgeschrikt.
Na de lunch varen we terug naar Gamla Stan en wandelen we via de oude stad naar de Riddarholmskyrkan op het eilandje Riddarholmen. Het is één van de oudste gebouwen van de stad. Langs de kade genieten we van het fraaie uitzicht op het Riddarfjord en het stadhuis van Stockholm, in 1921 opgetrokken in rode baksteen.
We pikken in het hotel onze bagage op en schepen in voor onze cruise op de Baltische Zee. We worden hartelijk onthaald. Ponant adverteert met Une croisière de luxe pour une expérience de voyage privilégiée en doet zijn filosofie alle eer aan. Een week lang verblijven we in een luxueus hotel-op-zee, ervaren we een unieke service en genieten we van heerlijke lunches en diners.