KOPENHAGEN

De gezelligste hoofdstad van Europa..

De veelzijdige stad Kopenhagen biedt voor iedereen wat: kronkelende straatjes in de oude binnenstad, statige koninklijke paleizen, architectonische hoogstandjes en leuke attracties. We laten ons verleiden door Kopenhagen, de gezellige hoofdstad van Denemarken. We eten smørebrod in een tof cafeetje in Nyhavn, een van de meest fotogenieke plekjes van Kopenhagen. Langs de kade staan kleurrijke oude huizen die de haven een typisch karakter geven. We proeven van de topgastronomie die deze stad befaamd maakt. Veel met Michelinsterren gelauwerde restaurants zijn gehuisvest in de Deense hoofdstad. Maar ook restaurants die de befaamde restaurantgids niet halen, zijn de moeite waard om te lunchen of dineren.
Verder shoppen we in de lange winkelstraat Ströget of genieten van een heerlijke wandeling door de stad!
Met de bijnaam 'Deense hoofdstad van het design' is er ook op gebied van kunst en architectuur een heleboel te beleven.
De schrijver Hans Christian Andersen staat onlosmakelijk verbonden met Kopenhagen. In de haven van Kopenhagen staat sinds 1913 een beeld van de Lille Havrue (de kleine zeemeermin), een veel bezocht beeldje van slechts 1,25 meter hoog.

CRUISE OP BALTISCHE ZEEREISROUTE

Wij bezoeken Kopenhagen na onze cruise op de Baltische Zee en onze trektocht door Denemarken. Via Tallinn, de hoofdstad van Estland, voeren we naar de Finse hoofdstad Helsinki. Daarna brengen we een bezoek aan Riga en Visby, de voormalige hanzestad op het eiland Gotland. Na een bezoek aan Gdansk voeren we naar Bornholm. In Kopenhagengingen we uiteindelijk terug aan wal.

TOP-5 KOPENHAGEN

  1. Amalienborg en de imposante Frederikskerk.
  2. Christiansborg met de Koninklijke stallen.
  3. Het stadhuis met zijn imponerende voorgevel.
  4. Het kleurrijke Nyhavn.
  5. De gezelligheid van Kopenhagen.

TIVOLI - BORGEN - NYHAVN - CHRISTIANA

Donkere wolken trekken samen boven de Kopenhagen. Het regent. Voor het eerst tijdens onze trip door Denemarken. Uiteindelijk trekken de er toch op uit, ondanks de aanhoudende motregen.
Boven de muren van Tivoli stijgt het gekrijs van opwinding op. Het pretpark in hartje van de Deense hoofdstad biedt plezier aan jonge en oud. Wij trekken naar het Christiansborgpaleis, oftewel Borgen, vroeger de koninklijke residentie, nu de thuishaven van het Deense parlement. We wandelen in de voetsporen van Birgitte Nyborg, het fictieve personage uit de sublieme reeks ‘Borgen’ en bezoeken de koninklijke stallen.
Langs het beursgebouw wandelen we verder naar Nyhavn, een van de meest toeristische locaties in de stad. Vanaf de jaren zeventig werd de van oudsher ruwe buurt omgetoverd tot een hippe wijk die uitgroeide tot een de meest trendy plekjes van Kopenhagen. De veelkleurige geveld van de restaurants en cafés bieden een prachtig decor. Enkele oude houten schepen herinneren nog aan de vuile buurt van ruwe zeebonken en arbeiders.
De geur van wiet komt ons tegemoet als we het ‘onafhankelijke’ stadsdeel Christiana binnen wandelen. Het is een unieke plek om te bezoeken. In 1971 werd het verlaten militair gebied ingepalmd door krakers. De inwoners betalen geen btw en hebben eigen regels, lid van de Deense staat. Het stadsdeel is altijd controversieel geweest. Nog steeds lopen de discussies over Christina hoog op, niet in het minst omwille van de problemen met drugshandel. Ook nu wordt hasj vrij aangeboden aan de talrijke toeristen die welkom zijn om de kleurrijke muurschilderingen (street art) en opvallende beeldhouwwerken te bewonderen. Het is wel belangrijk om de Do’s en vooral Don’ts op te volgen.

DE KLEINE ZEEMEERMIN - KASTELLET - AMALIENBORG - RÅDHUS

Honderden toeristen wachten geduldig hun beurt af op op de foto te gaan met de Kleine Zeemeermin (Den lille Havfrue), ongetwijfeld één van de meest iconische toeristische attracties van de Deense hoofdstad. Het beeldje van amper 1 meter 25 weerstaat sinds 1913 regen wind.
We wandelen verder door de rustgevende omgeving naar de voormalige citadel Kastellet. We hebben een fraai zicht op een van de best bewaarde vestingwerken van Europa vanop de wallen, terwijl reigers of en aan vliegen op jacht naar een avondmaal in de omringende grachten.
We vergapen ons aan de vier rococo-paleizen van Amalienborg. De thuishaven van de Deense koninklijke familie is adembenemend. Het uitzicht is verbluffend. Aan de ene kant zien we het modernistisch Københavns Operahus, aan de andere kant schittert de Frederiks Kirke. Vanwege de vele marmer die voor de bouw gebruikt werd, kreeg de plaats de bijnaam Marmorkirke. De koepel doet denken aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Ook het interieur van de kerk is schitterend.
We wandelen naar Rosenborg Slot en de koninklijke tuinen, de groene long van Kopenhagen. Deze weelderige tuin, ooit aangelegd voor Christian IV, is nu een populair park. Denen zakken naar het park af om te picknicken, te rusten of te sporten.
De taxi van Viggo zet ons af aan het stadhuis (Rådhus), dat het grote plein domineert. De toren rijst ruim 100 meter hoog de lucht in. De indrukwekkende hall leidt naar de galerijen, die geschiedenis uitademen. We wandelen door de drukke winkelstraat, met de meest exclusieve boetieks om uiteindelijk -doodmoe- terug in het hotel te arriveren.
We hebben genoten van Kopenhagen, van de ontspannen sfeer, van de overweldigende culturele en architecturale rijkdom van de Deense hoofdstad. Als foodies is Kopenhagen een openbaring: trendy restaurants, lekker eten, uitzonderlijke locaties. We haalden ons culinaire hart op en genoten van de veelvoud van het Deense gastronomische landschap.
Tot ziens, Kopenhagen. Vi ses ogen, Danmark.