DENEMARKEN

Kunst, cultuur, natuur en avontuur.

HOMEEUROPADENEMARKENRONDREIS DENEMARKEN

Scandinavisch design, populaire tv-series, Deense gastronomie en economische modellen hebben Denemarken op de kaart gezet. Waar vroeger je enkel een "verdwaalde" toerist tegenkwam, is Denemarken nu een populaire bestemming.
Wij trekken in de zomer 2022, na een cruise langs de historische steden van de Baltische Zee, door Denemarken. We bezoeken Jutland, Odense, Ribe en Esbjerg, Aarhus en Kopenhagen.

CRUISE OP BALTISCHE ZEEREISROUTE

Na onze cruise langs de historische steden van de Baltische Zee gaan we in Kopenhagen van boord van de Champlain. Aan het station van de Deense hoofdstad nemen we na een heerlijke vakantie afscheid van Dominique en Erik. Zij sporen naar Malmö waar ze hun auto oppikken en naar huis rijden. Wij toeren nog enkele dagen in Denemarken rond om in Kopenhagen onze vakantie af te sluiten.

TOP-5 DENEMARKEN

  1. Het bekoorlijke Egeskov Slot
  2. Het imposante Frederiksslot
  3. Hoog boven de bossen op Skovtarnet
  4. De geweldige kliffen van Stevens Klint
  5. Het bevallige Ribe

SKOVTÅRNET

Na een uurtje rijden houden we halt in Camp Adventure, het grootste klimpark in Denemarken. Niet om een klimparcours te trotseren, maar om de Skovtårnet, wat letterlijk ’toren in het bos’ betekent, te beklimmen. De 45 meter hoge staat middenin het bos van Gisselfeld Klosters, een gebied met afwisselend heuvels, bossen, moerassen, meertjes en riviertjes.
De wandeling naar boven is al een belevenis. We klimmen op een spiraalvormig wandelpad tussen de bomen en boomtoppen alsmaar hoger naar boven. Boven op de toren, die zo’n 22 meter boven de bomen uitsteekt, hebben we een schitterend zicht op de wijde omgeving. De toren werd door de Architectuur- en designfirma Effeckt uit Kopenhagen ontworpen in de vorm van een zandloper omdat dit eeuwenoude apparaatje symbool staat voor het verstrijken van de tijd.

STEVNS KLINT

We rijden naar de oostkust van Sjælland, naar Stevns Klint, één van de beroemde Deense krijtrotsen. De kustlijn is indrukwekkend. We dalen de 40 meter hoge krijtrots af tot op het strand. Op het diepblauwe water varen bootjes onder een stralende hemel. We puffen als we terug boven zijn. Langs het kustpad, hoog op de krijtrotsen, wandelen we naar Stevns Fyr, de vuurtoren die op het hoogste punt van Stevns Klint staat. We hebben hier een uitstekend zicht op de krijtrotsen waarvan je de horizontale lagen duidelijk kan zien. Een smalle trap leidt ons tot in de top van de toren, goed voor een spectaculair uitzicht over de 20 kilometer stenen kustlijn.
We nemen ook een kijkje in de Højerup Gamle Kirke, een Lutherse kerk uit de 13e eeuw, die aan de rand van het klif staat. De kerk dreigde in de diepte te storetn, maar werd mooi gerestaureerd. Misvieringen worden er niet meer gehouden, daarvoor werd iets verder een nieuwe kerk gebouwd.
We verlaten Seeland en rijden over de 18 kilometer lange Storebæltsbroen, de Grote Beltbrug, naar het eiland Funen, waar we in Nyborg overnachten.

SLOT EGESKOV

Slot Egeskov weerspiegelt schitterend in de grote walgracht, waarvan het diepste punt ruim vijf meter is. Het kasteel nabij Kvaemdrup wordt aanzien als één van de allermooiste waterburchten uit de renaissanceperiode. Egeskov betekent in het Deens eikenbos. Het kasteel werd gebouwd op een fundering van palen afkomstig van eikenhout. Daarvoor zou een groot eikenbos nodig geweest zijn. Vandaar de naam …
We bezoeken het interieur en talloze kamers van de burcht en maken kennis met het leven in de 14e eeuw. De fraaie vertrekken en kamers weerspiegelen hoe deze (rijke) Denen leefden. Het zal wel een schril, contrast zijn met het leven van de 'gewone man'.
We wandelen door de uitzonderlijke mooie tuinen, elk met een eigen thema. De tuinen bevatten bloemen en planten met ontelbare variëteiten. Het is aangenaam vertoeven onder de koele bomen terwijl het kwik naar dertig graden klimt.
Het Veteran Car Museum startte met enkele oldtimers in een gewone schuur maar werd al gauw uitgebreid naar andere bijgebouwen om de toevloed aan oldtimers de baas te blijven. Tientallen oldtimers, van een Ford T uit de jaren twintig tot een meer recente MG en Jaguar, staan tentoongesteld.

RIBE

We kunnen op de (toeristen)koppen lopen als we in de hoofdstraat van Ribe wandelen. Het is niet alleen de oudste stad van Denemarken maar zelfs van heel Scandinavië. We wandelen door het oude stadscentrum, vol met kronkelende, geplaveide straatjes waar we langs eeuwenoude vakwerkhuizen lopen. De kathedraal van Ribe is een ontzettend groot en imposant bouwwerk. De kerk staat te boek als de best bewaarde Romaanse domkerk van Denemarken. Merkwaardig is dat de kerk lager ligt dan de omringende gebouwen. Dit heeft te maken met het afval dat gestort werd. Door al dat afval kwam de stad steeds hoger te liggen en steeg steeds verder boven het oude plein uit. In feite staan de huidige huizen op een laag afval, een zompige laag die zorgt dat veel huizen zijn scheefgezakt.
Het mooie Taarnborg is een bisschoppelijk herenhuis, gebouwd aan het einde van de 16e eeuw. Het huis heeft zijn naam te danken aan de toren. Even verderop passeren we Puggaard, de oudste nog in gebruik zijnde school van Denemarken. We wandelen richting de kleine haven. Via één van de kleine steegjes komen uit op Fiskergade. Dit is een stukje echt authentiek Ribe. We zien er de oudste huizen van de stad, die allemaal schots en scheef lijken te staan.

MENNESKET VED HAVET & HIMMELBJERGET

Na het ontbijt trekken we naar het strand van Esbjerg. Vier reuzegrote beelden staren naar de horizon. Mennesket ved Havet (Deens voor Mannen aan de Zee) is een 9 meter hoge sculpturengroep, ontworpen door beeldhouwer Svend Wiig Hansen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de stad in 1994. Het witte beton van de beelden vertegenwoordigt het bestaan van een zuivere en onschuldige mens. De reusachtige beelden trekken veel toeristen aan maar op dit vroege uur zijn wij de enige bezoekers.
 
De Himmelbjerget (Hemelberg) is een van de mooiste plekjes in het merengebied van Denemarken. We wandelen door het bos naar de karakteristieke toren op de top van de berg en genieten van het spectaculaire uitzicht op het meer van Julsø. Tot 1847 werd gedacht dat deze heuvel het hoogste punt in Denemarken was, maar na nieuwe metingen bleek de Møllehøja het hoogste natuurlijke punt te zijn.

DEN GAMLE BY (AARHUS)

We wanen ons in de 19e eeuw als we Den Gamle By in Aarhus binnenstappen. De karakteristieke huizen in het openluchtmuseum komen uit alle uithoeken van Denemarken of zijn nauwkeurig nagebouwd. De ‘locals’ uit de 19de eeuw verwelkomen ons in hun boekhandel, smederij, bakkerij of kruidenierswinkeltje voor uitleg over hun leven en beroep.
Speciaal is de nagebouwde stadswijk uit de jaren ‘70. Tijdens de nostalgisch trip zien we de eerste kleurentelevisie met een verslag van de finale van het wereldkampioenschap voetbal 1974 tussen gastland West-Duitsland en Nederland. Ook botsen we op een cassettespeler van het merk ITT-Schaub Lorenz, die ooit Erics kamer vulde met zelf opgenomen liedjes. Nostalgie ten top.
 
Via de ferry tussen Aarhus en Odde varen we terug naar Zeeland en rijden we naar Roskilde.

KONINKLIJKE GEBOUWEN

We rijden langs de kust naar Hundested, waar ferry’s aankomen en vertrekken. De lichtjes glooiende wegen slingeren door het landschap. We houden halt in Liseleje, geroemd om zijn stranden. Die liggen er leeg bij, op enkele families na. Kinderen bouwen zandkastelen of plonsen in het water.
We zetten onze weg via de Deense kust verder en bereiken via Hornbæk naar Kronborg, het wereldberoemde kasteel in Helsingør, dat de achtergrond vormt van Shakespeares "Hamlet" uit 1603. Het kasteel werd gebouwd in de jaren na 1420 en kreeg zijn naam van de Deense koning Frederik II. Het kasteel ligt aan het water. We wandelen langs de kust en genieten van het mooie uitzicht op zee. Het interieur van Kronborg Slot is volledig gerestaureerd en ziet eruit zoals Frederik II en zijn opvolger het in de 16de eeuw lieten inrichten.
 
Onze volgende bestemming is het fraaie Frederiksslot, opgetrokken in renaissancestijl. We parkeren onze wagen in Hillerød, vanwaar we met de Sløtso ferry naar de aanlegkade van het kasteel varen. Het imposante kasteel heeft twee voorburchten en kan pas bereikt worden over drie bruggen. Het kasteelcomplex ligt voor driekwart in het water en grenst aan een prachtig park. We wandelen door de strak ingerichte baroktuin met een kanaal en een vijver, gericht op de centrale as van het kasteel.
 
Onze trektocht door Denemarken eindigt in Kopenhagen, de gezelligste hoofdstad van Europa.
Farvel, Danmark, Hej, København.