TRIER

Geschiedenis en wijnbouw.

Omstreeks 16 voor Christus stichtten de Romeinen de nederzetting Augusta Treverorum. Aan het eind van de 3e eeuw werd de stad, die inmiddels Treveris werd genoemd, de hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk. De stad kreeg de bijnaam "Roma Secunda", het tweede Rome.
Trier is, samen met Worms, één van de twee oudste steden van Duitsland. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn sinds 1986 geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.

TOP-10REISROUTE

  1.  Stadswandeling in Trier, de oudste stad van Duitsland.
  2.  De prachtige Dom van Trier.
  3.  De grijze zandstenen van de Porta Nigra.
  4.  Het flamboyante Keurvorstelijk paleis.
  5.  De grote geschiedenis van de Basilica van Constantijn.
  6.  Romeins amfitheater, deel van de stadsomwalling.
  7.  Romeinse brug over de Moezel, een prachtig
       stukje geschiedenis.
  8.  De Hauptmarkt, de belangrijke en bruisende markt van Trier.
  9.  Keizerlijke thermen, de Romeinse badhuizen van Trier.
10.  Het wijncultuurpad over de Olewiger wijngaard.

PORTA NEGRA

De rit naar Trier verloopt rustig. We laten de mist en motregen in België achter en stuiven Duitsland binnen. Slierten nevel hangen nog over de zompige wielanden. De dag kondigt zich opperbest aan. De Duitsers kiezen dit weekend een nieuw parlement. Bondkanselier Merkel heeft de beste papieren. De SPD tracht aan de Porta Nigra nog maximaal stemmen te ronselen. Lokale SPD-politici proberen de kiezer voor zich te winnen. Wir sind aus Belgien und können hier nicht wählen, antwoord ik als één van de politici mij aanspreekt en me aanmoedigt voor zijn lijst te stemmen. Weer geen zieltje geronseld.
De Porta Nigra is zwart zoals haar naam al doet vermoeden. Door verwering en roetafzetting werden de zandsteenblokken, oorspronkelijk licht van kleur, in de loop der eeuwen zwart.

HAUPTMARKT

We wandelen verder richting de Hauptmarkt waar de Sint Gangolfkerk hoog boven de statige huizen uitstijgt. Het is de markt- en stadsparochiekerk van Trier. De kerk is gewijd aan de heilige Gangolf of Gangulfus en is één van de oudste kerken van Trier. De kerk is bijna volledig ingesloten door andere bebouwing zodat we via een poort aan de Hauptmarkt de hoofdingang onder in de kerktoren bereiken. Binnen in de kerk springen in het bijzonder de laatgotische beschilderingen en het stenen retabel van het vroegere Michael-altaar in het oog. De fontein op de Hauptmarkt is keurig ingepakt en omwille van een renovatie aan het oog van de toerist onttrokken. Er is een drukte van jewelste. Marktkramers en terrassen vol drinkende mensen fleuren het plein op. Een straat verder zien we de indrukwekkende kathedraal die overgaat in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. 

DOM, BASILICA & KEURVORSTELIJK PALEIS

Martine en Dominique blijven kletsen terwijl we de zware poort van deze Duitse dom binnenstappen. Binnen kunnen we de verschillende fases van de bouw van deze kerk duidelijk onderscheiden. In de met pleisterwerk beklede kapel rechts van het koor staat een sierlijk Mariabeeld uit de 16e eeuw.
We verlaten het gezellige domsplein en wandelen naar de Basilica van Constantijn. Deze voormalige troonzaal werd in 1944 verwoest door oorlogsgeweld, maar het is weer hersteld en werd in 1956 als Evangelisch-Lutherse kerk in gebruik genomen. Pal naast de Basilica staat het Keurvorstelijk Paleis, residentie van de keurvorsten van het Aartsbisdom Trier. We wandelen langs de mooie tuinen terwijl onze magen zich laten horen. Op het plein naast de Basilica nestelen we ons in de comfortabele stoelen van een terras. We bestellen pizza en cola. We krijgen reuzegrote pizza's geserveerd, maar laten ons niet onbetuigd. Geen kruimeltje blijft liggen.

ROMEINS TRIER

Naast het paleis liggen de keizerlijke thermen. Trier was de hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse rijk (de stad kreeg de bijnaam Roma Secunda, het tweede Rome) en ademt die tijd wel uit. In het Romeinse Rijk was Trier de belangrijkste stad in het noorden. Gelegen aan de Moesel werd Trier een bloeiende handelsstad. Het werd dan ook een belangrijke draaischijf in de handel tussen Italië en het Rijnland.
De thermen zijn grotendeels heropgebouwd en tonen de Romeinse architectuur en bouwtechniek. De Barbarathermen zijn een monumentaal complex dat werd opgericht in de tweede eeuw na Christus. Het is het op één na grootste thermencomplex van het Romeinse Rijk.
De oudste thermale baden van de stad boden gasten de mogelijkheid om in heel wat luxe te baden en ontspannen. De baden waren deels verwarmd en de twee zwembaden boden de gasten niet enkel ontspanning. Zo waren de thermen ook een cultureel centrum en kon men er bibliotheken, winkels, restaurants en schoonheidssalons aantreffen.

MOESEL

Al keuvelend wandelen we verder via de Veemarkt naar de Südallee naar de Romeinse brug over de Moezel.
Op de Moezel is het druk. Aken voeren vracht weg en aan terwijl plezierbootjes op het water dobberen. Langs de oever staan een tweetal kranen, daterend van 1413 en 1774. Het waren eigenlijk tolkranen die de belasting in natura uit de schepen losten. De rivier was bij het verval van de Romeinse wegen zowat het enige transportmiddel.
Terug op de Hauptmarkt verpozen we op het terras van één van de vele Konditoreien voor koffie met Kuchen, een Duitse specialiteit.
 
We nemen onze intrek in Hotel Becker's, waar we 's avonds ook dineren. Chef Wolfgang Becker serveert moderne en eenvoudige, maar overheerlijke gerechten. Uitstekende Duitse wijnen vergezellen de gerechten, waaronder sprankelende moezelwijnen uit de eigen kelders en stevige Spätburgunderwijnen (pinot noir).

WIJNCULTUURPAD

Na een verrukkelijk ontbijt zijn we klaar voor een stevige wandeling. Eerst wandelen we langs de flanken van de Olewiger Weinberg, startend aan het Romeinse amfitheater. De wijnboeren hebben een cultuurpad neergepoot, vol met belangrijke aspecten van de wijnbouw, druivensoorten, de wijnbouw in de Moezelstreek. Daarnaast biedt de wandeling een prachtig uitzicht op Trier en Olewig, een deelgemeente van Trier, de Moezel en de flanken aan de overzijde van de Moezel met de Mariazuil. Na een wandeling van een dik uur bereiken we terug het startpunt, waar we de auto nemen om de Moezel over te steken, richting Rosengarten.
 
Eerst klimmen we vanuit Rosenthal tegen de Moezelflanken op. Ter hooghte van resturant Weisshaus hebben we een prachtig uitzicht op Trier en de Moezel. De Romeinse bouwwerken en de dom rijzen boven de stad uit. Op en af langs de flanken van de Moezel bereiken we het gehucht Biewer, waar we terug in het bos duiken. Een fikse klim leidt ons langs inlandse eiken en douglassparren. Hier en daar horen we het gebries van herten of reeën en het geknor van everzwijnen. We dalen terug af en passeren het Wildfreigehge Weisshauswald waar everzwijnen, reeën en ander kleinwild samenhokt.
 
We keren terug naar Trier. Het is nog prachtig weer. Op een terras aan de Hauptmarkt laten we onder een flauw zonnetje de Schnitzel mit Champignonrahmsoße smaken.
Tot ziens, Trier, auf Wiedersehen!