MAASTRICHT

Bourgondische stad in Nederland.

Maastricht heeft een rijke historie, met op iedere hoek een ander karakter. De in het zuiden van de provincie Limburg gelegen provinciehoofdstad biedt een sfeervolle binnenstad waar het Bourgondische leven centraal staat …
De stadswandeling door Maastricht was een aaneenschakeling van de mooiste monumenten, de gezelligste pleinen en de sfeervolste straatjes. Van stadsmuur en verdedigingswal, naar restanten uit een ver Romeins verleden en statige basilieken. Van een sfeervol park, door een voormalige verwaarloosde buurt, naar een van de meest exclusieve winkelstraten in Maastricht. We lieten ons meevoeren door de verhalen van deze Bourgondische stad die heden en verleden tot leven wekken.

De binnenstad van Maastricht is het gebied tussen de Sint-Servaasbrug, Markt en het Vrijthof. Perfect voor een middagje shoppen en flaneren. Naast het gemeentehuis is de Markt ook de plaats to be op vrijdag voor de wekelijkse Vrijdagmarkt. Er staan dan op de Markt en de aanpalende straten ruim 400 kramen. De vrijdagmarkt is in 2014 uitgeroepen tot Beste Grote Markt van Nederland.
 
Duizenden boeken in een hemelse ambiance. Letterlijk, wat de oude Dominicanerkerk herbergt een boekenhandel. Naast de verkoop van boeken en muziek kan je op het voormalige priesterkoor terecht voor een overheerlijke cappuccino of een lunch. Een wandeling door de Dominicanenkerk is een ervaring op zich, men noemt dit niet voor niets de mooiste boekhandel van de wereld!
 
​Wyck is een stadsdeel met een geheel eigen karakter. De vele eigentijdse en exclusieve winkels, hippe hotels, trendy horecagelegenheden en creatieve ondernemers die er zich de laatste jaren gevestigd hebben, gaan perfect samen met de bestaande authentieke speciaalzaakjes, kleinschalige delicatessenwinkels en lokale Wyckenaren. Dat maakt Wyck hét stadsdeel waar het heerlijk wonen, werken en winkelen is. Een plek die bruist door de bedrijvigheid die zich afspeelt op het gedeelte tussen het station en de Maas.
 
De stad is naar de Maas vernoemd en daarom is deze rivier een belangrijk onderdeel van de stads. De Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt daarna nog door België en Nederland. Het is al een bijzondere ervaring op zich om de Maas vanuit de verschillende bruggen in Maastricht te bekijken. Zo wandel je bijvoorbeeld over de historische Sint Servaasbrug van centrum naar Wyck.
Langs de kade en richting Céramique hebben we uitzicht over de nieuwste brug van Maastricht: de Hoge Brug. Dit is de enige brug in Maastricht die altijd en enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers is.
 
Op het grootste plein van Maastricht vind je de imposante en monumentale Sint Servaasbasiliek. De Sint Servaasbasiliek is een kerkgebouw in het historische centrum van Maastricht, gelegen tussen drie pleinen: het Vrijthof, het Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein.
De Sint Janskerk is een protestantse kerk gelegen aan het Vrijthof in Maastricht. De rode toren is een markant punt in de skyline van Maastricht. De kerk is gebouwd uit mergel. Dit werd reeds door de Romeinen als bouwmateriaal gebruikt en is afkomstig uit de rond de stad liggende mergelgroeven.
 
Een romantische picknick, een culinair evenement, sportief aan het werk of gewoon lekker wandelen. In het Stadspark van Maastricht kan het allemaal. We ontdek de rijke historie in en rondom het Stadspark, beklimmen de eeuwenoude stadsmuren en staan even stil bij al het moois dat Maastricht te bieden heeft.