HOGE VELUWE

Natuur en cultuur in Gelderland.

HOMEEUROPANEDERLANDHOGE VELUWE

De Hoge Veluwe is een uitstekende kortevakantiebestemming. Apeldoorn, te midden van uitgestrekte bossen, is een stadje met talrijke activiteiten. Het park De Hoge Veluwe, met zijn combinatie van natuur en cultuur, zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Het Kröller-Müllermuseum bezit een grote verzameling van schilderijen en tekeningen van Vincent Van Gogh. Daarnaast bestaat de collectie uit werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Renoir en Mondriaan. De beeldentuin is 25 hectare groot en omvat een unieke verzameling van ruim 100 sculpturen.

APELDOORN

Het prachtige weer tijdens de paasvakantie dreef ons naar buiten. Het Nationale Park De Hoge Veluwe was dan ook een voor de hand liggende keuze. De combinatie van natuur, cultuur en vermaak lokte ons al langer naar onze noorderburen. Dicht bij Postel staken we de Belgisch-Nederlandse grens over om een dik uur later op onze bestemming te zijn.
In Apeldoorn brachten we een bezoekje aan de vriendelijke eigenares van reisorganisatie Explore Tanzania. Verrast met ons bezoek trok Marjolijn de deur open. Verrast met het onaangekondigde bezoek van die twee Belgische klanten. Even uit het lood geslagen herpakte ze zich snel om de laatste stand van zaken te geven over onze reis naar Tanzania (juli 2007).

TOP-10

  1.  Ontspannend fietsen in de Hoge Veluwe.
  2.  Fantastische tentoonstelling in het Kröller-Möllermuseum.
  3.  Unieke ervaring van Apenheul.
  4.  Rustig slenteren in het aangename centrum van Apeldoorn.
  5.  Het 17e eeuwse Paleis Het Loo.
  6.  Het mooie jachthuis Sint Hubertus.

REISROUTE

APENHEUL

Uit de brede waaier van mogelijkheden in Apeldoorn viel ons oog op de ongewone dierentuin van Apenheul. De meeste apen lopen er los tussen de bezoekers. De mooi opgebouwde dierentuin heeft veel te bieden : prachtige omgeving, dieren in hun eigen biotoop, zonder tralies of hekken, natuur en rust. We wandelden ruim vier uur door diverse landschappen en vermaakten ons reuze met de rustige orang-oetans en de nerveuze doodshoofdaapjes.

HOGE VELUWE

De volgende dag waren we al vroeg in het park De Hoge Veluwe. We selecteerden een fiets uit de honderden witte fietsen bij de parking van Hoenderloo. Door de prachtige natuur, die stilletjes ontwaakte, fietsten we naar het bezoekerscentrum en vervolgens naar het jachthuis Sint Hubertus. Vervolgens maakten we een lus van een dikke 25 kilometer door bossen, heide en zandduinen.
De Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Park De Hoge Veluwe. Bezoekers mogen op een van deze fietsen vrij bewegen door het Park. Volledig gratis. Er zijn ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar voor de kleinere bezoekers.
In totaal heeft het Park 1700 Witte Fietsen, verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis St. Hubertus en bij de verschillende ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). Eens in het park kan de bezoeker vrij rondfietsen.

KRÖLLER-MÜLLERMUSEUM

Afsluiten deden we in het Kröller-Müllermuseum, waar natuur en cultuur mooi harmoniëren. Het museum met zijn strakke en moderne architectuur biedt een waaier aan werken van verschillende kunstenaars. Van het oeuvre van Vincent van Gogh zijn talrijke werken aanwezig. In de beeldentuin sprak de Jardin d'émail ons bijzonder aan.
Beroemd is ook de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, één van de grootste van Europa. Een schitterende collectie sculptuur wordt op verrassende wijze tentoongesteld, omringd door de natuur. Vertegenwoordigd zijn diverse kunstenaars van het einde van de 19de eeuw tot heden: Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra, Mario Merz, Jean Dubuffet en Claes Oldenburg.
Tot ziens, Hoge Veluwe. Tot weerziens, Nederland.