BOURGONDIË

Terroirs des vins.

HOMEEUROPAFRANKRIJKBOURGONDIË

Bourgondië heeft een rijke geschiedenis en stond in de zesde eeuw al bekend om haar kwaliteitswijnen. Bourgognewijnen staan internationaal bekend als de meest verfijnde wijnen ter wereld. De Romeinen waren de eerste die wijngaarden aangelegde in deze streek. In de 14de eeuw zette Filips de Stoute de Bourgognewijnen definitief op de kaart.
Daarnaast ademt de streek geschiedenis. Bourgondië heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest. Tot aan de Franse Revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. De hertogen van Bourgondië wisten in de 15e eeuw hun gebied uit te breiden naar de Lage Landen. De hoofdstad van hun rijk werd onder Maria van Bourgondië naar Brussel overgebracht.
Tijdens onze vakanties naar het zuiden van Frankrijk hielden we meermaals halt om deze mooie en interessante streek te ontdekken.

REISROUTETOP-5

  1. Het Laatste Oordeel in de Hospices de Beaune.
  2. Hôtel de Ville in Meursault.
  3. De wijngaarden en domeinen van Meursault.
  4. De polychrome daken van de Hospices de Beaune..
  5. Kerkje in Saint-Romain-le-Haut.

EEN BOURGONDIËR

Een bourgondiër is iemand met passie voor gastronomie, een culinaire liefhebber. Sfeer, genot en ontspanning zijn zaken die dit nog mooier maken. Bourgogne is de plek voor bourgondiërs. Velen zijn ervan overtuigd dat dit woord afgeleid is van de regio.
Allerlei specialiteiten vullen de menukaarten van restaurants in de regio. In Bourgogne-Franche-Comté ben je zeker aan het goede adres wanneer je op zoek bent naar culinair genot.
Daarnaast is de streek hét mekka van de echte wijnkenner. Je bent hier aan het juiste adres om wijngaarden te bezoeken en te proeven van de krachtige pinot noirs of de fruitige chardonnays, om op de markt verse, lokale producten te proeven en ’s avonds te genieten van de heerlijkste drankjes en uitgebreide diners.
Bourgondië is ook de bakermat van de Europese geschiedenis, met de Hertogen van Bourgondië, die tot aan de Franse revolutie heersten over de streek en hun macht wisten uit te breiden tot het Vlaanderen, hét economische centrum van de 14e en 15e eeuw.

BEAUNE

Beaune is zonder enige twijfel dé hoofdstad van de wijnstreek Bourgogne, zowel voor wijnliefhebbers als fans van de wijnstad zelf. We ontdekken de rijke geschiedenis van Beaune tijdens een wandeling achter de middeleeuwse stadsmuren.
We trekken Beaune binnen via Port Saint-Nicolas, de toegangspoort tot de stad en deel van de middeleeuwse vestigingsmuur. Via kronkelende straatjes met kasseien bereiken we het hôtel de ville, het stadhuis van Beaune dat achteraan een fraai pleintje ligt. Via het wijnmuseum dat gehuisvest is in het Hôtel des Ducs de Bourgogne bereiken we Place Carnot.
We bezoeken het Hospices de Beaune, een hospitaal uit de 15e eeuw. In een flamboyant gotische stijl en met een kleurrijk dak vertoont het gebouw de nauwe band die bestond tussen Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië. De Hospices is een symbool voor Bourgondië en een getuige van het gouden tijdperk van de Hertogen van Bourgondië. Vanop de binnenplaats heb je een zeer mooi zicht op de flamboyant gotische stijl van de polychrome daken. De okeren, gele en groene dakpannen weerspiegelen in de felle zomerzon. In het hospitaal maken we kennis met het leven van de 14e en 15e eeuw, wandelen we door de Salle des Pôvres met de bekende rode hemelbedden, bezoeken we de apotheek en houden we halt bij het Laatste Oordeel, het bijzondere drieluik van Rogier Van der Weyden, een kunstschilder uit de school van de Vlaamse Primitieven. Het is zeker een van Van der Weydens meest ambitieuze werken, vergelijkbaar met zijn Kruisafneming in het Museo Nacional del Prado in Madrid
Onder de indruk van de Hospice en vooral Het Laatste Oordeel zetten we onze ontdekkingstocht verder. We houden halt bij de imposante de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Als laatste stop op de stadswandeling door Beaune staat La Moutarderie Fallot op het programma. Het is de laatste ambachtelijke mosterdmaker van Bourgondië! Tijdens een bezoek aan dit museum net achter de stadsmuren van Beaune kom je alles te weten over mosterd en de eeuwenoude vakkennis die zorgt voor de hoogwaardige productie van deze lokale specialiteit.

MEURSAULT

Via de parking waar we onze elektrische vierwieler opladen komen we pal in het centrum van Meursault. De kerk schittert in de stralende zon terwijl het kwik boven de vijfentwintig graden uitstijgt. Het charmante dorp ademt de rijkdom van de streek uit. Alles lijkt pas gisteren gerestaureerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wijn domeinen van Meursault de beste witte Bourgognewijnen produceren. De laatste jaren zijn de grand crus quasi onbetaalbaar. De witte wijnen van Meursault zijn dan ook op de meest illustere tafels verschenen.
De gulheid van het land en de kunst van de wijnbouwer leveren goddelijke dranken op. De wijnbouw heeft de regio ook prachtige wijndomeinen, washuizen, beekjes, tuinen, straten en steegjes opgeleverd waardoor het dorp een echt juweeltje is.
We wandelen langs de talloze wijndomeinen naar Monthelie waar we tot het hoogste punt van de streek wandelen. De valleien met wijnranken liggen aan onze voeten. Het is wel puffen geblazen om de heuvel bij 30 graden te beklimmen. Via Volnay ronden we de twaalf kilometer lange wandeling en staan we terug op het marktplein van Meursault. Bij de lokale bakker kopen we quiches die we gezellig op een bankje voor de kerk opeten.
Aan het stadhuis, een voormalig feodaal kasteel, verzamelen fonkelende oldtimers. Een Triumph TR6 en een MG dingen om de mooiste kroon. Het stadhuis verwierf beroemdheid in heel Frankrijk sinds de opnames van La Grande Vadrouille, film met Louis de Funès en Bourvil. Verder nodigen de wijnkastelen, de 15e-eeuwse kerk en de 12e-eeuwse leprozenkolonie ons uit om hen te ontdekken. Meursault staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

POMMARD EN SAINT-ROMAIN

We wandelen langs de Pinot Noir-wijngaarden van Pommard, vermaard om zijn uitstekende crus. Pommard is een geweldige plek om rond te dwalen. We laten ons gemakkelijk meeslepen door alle betoverende straatjes. We passeren het dorpskruis in de straat met de toepasselijke naam rue de la Croix, de Saint-Pierrekerk uit de 18e eeuw en de cabottes, een sterk wijnsymbool en gemarkeerd op de Place de l’Europe.
We vullen onze waterfles aan de artisjokkenfontein, die zijn naam ontleent aan de dennenappel op de top. Later genieten we van een Pommard 1er “Les Rugiens” op één van de terrasjes van centrale plein.
In Saint-Romain-le-Haut bezoeken we de Eglise Saint-Romain, de 15e-eeuwse parochiekerk. De kerk is gebouwd tegen de flank van de heuvel. De ingang is hoger dan het koor. We stappen een paar treden naar beneden om tot het altaar te wandelen. De kerk blinkt uit in zijn soberheid en ontwerp. Tegenover de kerk is een portiek met daarboven een driehoek, het symbool van de drie-eenheid. Voordien wandelden we langs de ruïnes en tot het einde van de rotsachtige uitloper van de Falaises de Saint Romain, waar een stenen kruis staat. Vanaf hier opent zich een prachtig panorama: het dorp Saint-Romain-le-Bas en het rotsmassief van Baubigny. Saint-Romain-le-Haut ligt op een kalkstenen uitloper in het midden van een prachtige halve cirkel van kliffen.

CLOS DE TILLEULS IN DEMIGNY

Demigny is een onooglijk dorpje met 1535 inwoners. Aan het centrale plein, waar de Mairie en de dorpskerk Saint-Martial de omgeving domineren, ligt Le Clos de Tilleuls, een voormalige pastorie, die volledig werd gerenoveerd. De luxueuze design-chambre d'hôtes is perfect gelegen om Bourgondië te ontdekken of er even tussenuit te gaan op weg van of naar het zuiden. We rijden door het majestueuze portaal en worden verwelkomd door Sophie en Laurent. De binnenplaats wordt van schaduw voorzien door een driehonderdjarige sequoia. Achter de klassieke gevel ontdekken een zeer modern design. De ruime en comfortabele suites zijn bemeubeld met klassiekers van James en Ray Eames en Le Corbusier. We wandelen door de tuin, langs oude bomen in het park tot de boomgaard en moestuin. Ernaast ligt het verwarmde zwembad waar we de rest van de namiddag van de aangename zonnestralen genieten. De volgende ochtend worden we getrakteerd op een zeer lekker ontbijt, waarna we verder Bourgondië ontdekken, alvorens verder naar het zuiden van Frankrijk te reizen.