WERELDWONDEREN

De New7Wonders of the World.

HOMEBLOGWERELDWONDEREN

De New7Wonders of the World (zeven nieuwe wereldwonderen) is een lijst van zeven bijzondere gebouwen en constructies. De lijst is het resultaat van een verkiezing. Het initiatief ertoe werd in 2001 genomen door de Zwitserse New7Wonders Foundation.
Van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld staat er nog slechts één overeind (piramides van Cheops) en met de populariteitspeiling moesten zeven intacte constructies verkozen worden tot nieuwe wereldwonderen.
 

De verkiezingen resulteerde in zeven nieuwe wereldwonderen: de De Chinese Muur in China, Machu Picchu in Peru, de Taj Mahal in India, het Colosseum in Italië, de rotswoningen van Petra in Jordanië, Chichen Itza in Mexico en Cristo Redentor in Brazilië.
Vier van de zeven moderne wereldwonderen hebben we reeds bezocht en Petra staat op onze bucketlist van zodra we terug kunnen reizen.
 
De 13 overige finalisten waren de Akropolis (Griekenland), het Alhambra (Spanje), Angkor Wat (Cambodja), Eiffeltoren (Frankrijk), Hagia Sofia (Turkije), Kiyomizu-dera (Japan), Moai (Paaseiland-Chili), Slot Neuschwanstein (Duitsland), het Rode Plein (Rusland), het Vrijheidsbeeld (USA), Stonehenge (Verenigd Koninkrijk) en Timboektoe (Mali), waarvan we er ook al vijf bezocht hebben.

#1   ROME - COLOSSEUM (1999)


 
In Rome bevindt zich het oude amfitheater, genaamd het Colosseum. Het is gebouwd in de tijd van het Romeinse Rijk. Door de jaren heen zijn sommige delen ingestort door aardbevingen, maar een groot deel is nog zoals het vroeger was. Hier vonden velen jaren geleden gladiatorengevechten plaats. Dit is het enig wereldwonder in Europa.
We bezochten het Colosseum in 1999 toen we zes dagen door Rome trokken. Het Forum Romanum en het Colosseum katapulteert je de geschiedenis in. We waanden ons even in de tijd van Caesar. Deze Italiaanse schone wist haar verleden uitstekend te bewaren, al werd het forum leeggeroofd voor de bouw van andere gebouwen.

#2   PERU - MACHU PICCHU (2011)


 
Deze oude stad in Peru is gebouwd door de Inca’s rond 1440. Pas in de 20e eeuw werd deze verlaten stad ontdekt. Er heerst heel veel mysterie rond het doel van deze stad. De stad is namelijk erg moeilijk te bereiken, er moet dus wel wat bijzonders zijn geweest. Om Machu Picchu te bezichtigen kun je een trektocht volgen genaamd de Inca Trail. Het is ook mogelijk om met de bus of trein te gaan.
De gids van Orient Express leidt ons naar de site, de laatste meters moeten we ons omdraaien om dan in vervoering gebracht te worden door een ronduit fantastisch uitzicht: Machu Picchu ligt aan onze voeten. Unesco‐werelderfgoed en wereldwonder. De volgende dag keren we terug om de zon boven Machu Picchu te zien opkomen. Wolkenslierten omarmen het heiligdom. Nevel onttrekt ons het zicht op de site. De zon is niet krachtig genoeg om de grijze wolken te doorbreken. Maar ook nu is Machu Picchu hemels, een once‐in-lifetime ervaring.

#3   CHINA - DE GROTE MUUR (2014)


 
Deze enorme stenen muur werd gebouwd om China te beschermen tegen vijanden. De muur is bijna 10.000 kilometer lang, omdat de muur zo lang is zijn er veel plaatsen waar je deze kunt bewonderen. De laatste dag in Beijing. We rijden anderhalf uur naar het noorden waar we in Mutianyu de Grote Muur bezoeken. Chinese toeristen trekken massaal naar het meer oostelijk gelegen gedeelte zodat er opmerkelijk weinig toeristen te bespeuren zijn. De muur is hier mooi gerestaureerd alhoewel we ons afvragen hoeveel deze constructie nog gemeen heeft met de oorspronkelijke muur. Toch genieten we met volle teugen van dit wereldwonder. We beklimmen de soms steile, rechte trappen en dalen de golvende paden af, af en toe verkoeling zoekend in de wachttoren. We tellen er twaalf in totaal.

#4   INDIA - TAJ MAHAL (2018)


 
Dit mausoleum in de stad Agra is gebouwd in opdracht van de Indiase grootmogol Sjah Jahan. Hij wilde een grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal die in het kraambed was gestorven. Dit sprookjesachtige gebouw is 58 meter hoog en 56 meter breed. Het is prachtig versierd met ingelegde stenen. De Taj Mahal is ontworpen door meer dan 37 architecten. Het gebouw is volkomen symmetrisch, een effect dat versterkt wordt door de lange uitgestrekte tuin met waterpartij.
Goud kleurt de Taj Mahal in het ochtendgloren. We zijn vroeg opgestaan om de zonsopgang te kunnen meemaken. De opgaande zon verandert de kleur van het statige mausoleum van minuut tot minuut. We zijn er vóór de meeste bezoekers arriveren, genieten van de rust en sereniteit van dit witte marmeren mausoleum. De dag voordien hadden we de Taj Mahal ook reeds bezocht. Het was nog warm zodat we blij warenb met de VIP-kaartjes zodat onze gids ons voorbij de ellenlange rij bezoekers kon loodsen.

PETRA - JORDANIË (?)

Petra betekent in het Hebreeuws ‘rots’, een toepasselijke naam dus. Petra is net als Machu Picchu een verlaten stad die later ontdekt is. Officieel behoren alleen de rotswoningen tot de wereldwonderen, maar eigenlijk is heel de stad een wonder. Je vindt hier ook tombes, tempels, paleizen en zelfs een schatkamer. De stad bevindt zich in het zuidwesten van Jordanië, dichtbij de grens van Israël.
Petra staat al langer op onze bucketlist. Van zodra de covid-19-pandemie ons toelaat om te reizen, vliegen we naar Jordanië.

CHICHÉN ITZA - MEXICO

Chichén Itza was lang geleden de belangrijkste stad van de Maya’s in de provincie Yucatán. Hoe oud deze stad precies is weten, we niet. Het is een mysterieuze stad en veel overblijfselen zijn nog verstopt onder de grond. In Chichén Itzá staat onder andere de Piramide van Kukulcán. Dit is de grootste piramide die de oude Maya’s ooit hebben gebouwd.

CRISTO RETENDOR - BRAZILIË

Op de hoogste berg van Rio de Janeiro staat het beeld van Jezus Christus genaamd: Cristo Redentor. Cristo Redentor betekent Christus de Verlosser. Dit gigantische betonnen beeld is wel 38 meter hoog en 28 meter breed. Cristo Redentor kijkt uit over de zee. Dit beeld is het jongste uit de lijst met wereldwonderen. Je kunt dit beeld bereiken via een tandradbaan of met de auto. Je kunt tot vlak onder het beeld komen. Hier heb je een prachtig uitzicht over Rio de Janeiro.